Metaal verspannen.

Verspanen is een algemeen woord voor het bewerken van materiaal door machines. Door verspanen wordt het product kleiner en verandert hij van vorm.

De meest bekendste is misschien wel draaien en frezen. Draaien wordt gedaan op een draaibank en frezen op een freesbank. Meestal worden daar zachte messing staven of een een ander zacht metaal zoals een brons staf. Dit materiaal wordt meestal bij een metaal groothandel aangeschaft.

Het draaien of vrezen kan zowel handmatig of machinaal. Wordt dit machinaal gedaan dan spreken wij van CNC frezen. CNC staat voor Cumputer Numerical Control, dit wil zeggen dat de machines die de handeling uitvoeren computer gestuurd zijn.

Voor dat er wordt gefreesd wordt het te maken product eerst uitgetekend in een programma. Het programma wat hiervoor wordt gebruikt heet een CAD programma. In dit programma kan er op de x, y en z as.

Het grote voordeel van CNC frezen is dat dit vele male secuurder is als met de hand frezen. Een computer maakt namelijk na genoeg geen fouten. Terwijl een werknemer sneller een kleine fout kan maken. Ook is kan je CNC frezen wat op een paar honderdste van een millimeter nauwkeurig is. metaal

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *