Carbid schieten? Een goed begin is het halve werk!

Carbid schieten, laat de melkbussen maar knallen.

Carbid schieten met melkbussen is een vrij bekend fenomeen. Carbid schieten wordt voornamelijk met oud en nieuw gedaan. In het zuiden van het land wordt het ook soms gedaan bij ondertrouw en bruiloften. Gezellig samenzijn, kijken wie de hardste knal kan maken. Het is een traditie waar over het algemeen weinig ongelukken bij gebeuren.

 

carbid schieten

 

Hoe werkt carbidschieten?

 

Zo werkt carbidschieten: je neemt een stevige (melk)bus met een inhoud van 30 liter. In de bus mogen geen zwakke plekken zitten. De explosie zoekt de weg van de minste weerstand. In de bodem van de bus maak je een klein gaatje. Dit gaatje kan je gebruiken om met een gasbrander het gas aan te steken. Dan stop je het carbid in de bus. Je hebt ongeveer 50 gram nodig per knal. Met 2 kilo heb je zeker genoeg voor een hele dag carbidschieten. Daaraan voeg je water toe. Je hebt niet meer nodig als een borrelglaasje water.

Voor de opening plaats je een deksel of een voetbal. Naast wie de hardste knal maakt is het ook een sport om te kijken wie het voor elkaar krijgt om de voetbal het verste weg te schieten. Deksels worden vaak vastgebonden om schade aan de omgeving te voorkomen.

 

De knal bij cardbidschieten ontstaat doordat er een chemische reactie ontstaat als je water bij carbid doet. Er komt acetyleengas vrij. Als acetyleengas in aanraking komt met vuur is het zeer explosief. Daarom is het ook altijd aan te raden om genoeg afstand te nemen van de bus als je het aansteekt.

Er zijn er bedrijven die carbid in een water- en luchtdichte verpakking verkopen voor de veiligheid.

 

 

 

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *