Je droomauto gevonden, maar wel in het buitenland…

Een aantal zaken moet je weten als je een auto uit het buitenland in Nederland wil invoeren. Het importeren van een auto uit het buitenland is aan regels gebonden. Zo moet je voor een auto die je in Nederland wil importeren een kenteken voor de in te voeren auto bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) aanvragen. Zodra de auto door het RDW van een kenteken is voorzien, wordt het kentekenbewijs toegezonden en dient er motorrijtuigenbelasting (mrb) te worden betaald.

Kentekenplaat
Om een Nederlands kenteken te kunnen krijgen moet er met het RDW een afspraak worden gemaakt. De autobezitter moet een geldig legitimatiebewijs en het kentekenbewijs van de buitenlandse auto meenemen naar de keuring van de RDW. Het kan zijn dat de RDW vraagt om nog een aantal documenten, bijvoorbeeld het buitenlandse keuringsrapport. Als de auto een kenteken heeft gekregen moet er direct aangifte voor de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) worden gedaan. Na ontvangst van het kentekenbewijs kunnen de kentekenplaten worden gemaakt.

Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen
Zodra een kenteken is afgegeven en de auto de weg op mag, moet er volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen een WA verzekering worden afgesloten. Deze WA verzekering is nodig om de schade te dekken als de eigenaar van de auto of de bestuurder met de auto schade veroorzaakt.

Kentekenregister
Alle voertuigen worden in Nederland in het kentekenregister opgenomen. In het kentekenregister van het RDW staan de gegevens van personen en
de voertuiggegevens tot 9 jaar terug. Vooral om het aantal schadevrije jaren aan te kunnen tonen bij een verzekeraar zijn deze gegevens erg belangrijk. Op www.RDW.nl zijn de gegevens eenvoudig op te vragen en te raadplegen.

Succesvol een auto importeren
Iedere maand stijgen het aantal auto’s die vanuit het buitenland in Nederland worden ingevoerd. Het importeren van een auto uit het buitenland gaat volgens een aantal stappen:

Stap 1
De eerste stap is het zoeken naar een auto in het buitenland. Daarbij is het importeren binnen de EU gemakkelijker dan een auto invoeren vanuit een land buiten de EU.

Stap 2
Als de auto gevonden is, dan kan er een berekening van de kosten worden gemaakt. De meest belangrijkste kosten zijn:
a. de aankoopprijs van de auto;
b. de belasting personenauto’s en motorrijtuigen (BPM);
c. de kosten om de auto vanuit het buitenland naar Nederland te brengen;
d. de keuringskosten de RDW in rekening brengt voor een Nederlands kenteken.
Als particulier hoef je op de in te voeren auto geen BTW (belasting over de toegevoegde waarde) te betalen.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *