Met een metaaldetector kun je de geschiedenis van honderden en zelfs duizenden jaren geleden naar boven halen. Ontdek wat er in jouw buurt allemaal gebeurde door met je metaaldetector op zoek te gaan naar spullen die uit vroeger tijden zijn achtergebleven. Maar een metaaldetector kopen is geen sinecure. Voor je op pad gaat en hevig teleurgesteld zonder interessante metaaldetector vondsten weer huiswaarts moet keren, is het slim je te verdiepen om de goede keuze te kunnen maken.
Hoe werkt een metaaldetector precies?
Een metaaldetector is in feite een lange stok met onderaan een schaal. Die kan variëren in grootte, maar hij biedt altijd plaats aan twee spoelen. Deze spoelen creëren een magnetisch veld. Liggen er ergens metalen voorwerpen, dan zorgen de spoelen ervoor dat het object gedetecteerd kan worden. Wordt het magnetisch veld van een metalen object opgepikt door de detector, dan zendt deze een signaal naar de gebruiker. Afhankelijk van het soort detector dat je gebruikt, kun je op de hoogte worden gesteld van het materiaal van het object, de grootte ervan en de exacte ligging.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf?
Ga je een metaaldetector kopen, dan wil je wel met een exemplaar op pad kunnen dat precies aansluit bij jouw wensen. Er zijn al detectoren van een paar tientjes, maar je kunt ook wat meer uitgeven als je meer functies op het apparaat wilt hebben. Er zijn enkele dingen waar je op kunt letten.
Het soort metaal dat de detector oppikt
De goedkoopste modellen hebben niet veel functies, maar zij kunnen met een simpel geluidssignaal aangeven dat je op een metalen voorwerp bent gestuit. Aan jou dan de taak om te gaan graven en dan maar hopen dat je iets interessants tegen bent gekomen. Je kunt ook kiezen voor een metaaldetector die een signaal geeft bij een specifiek soort metaal. Je krijgt dan geen piepjes te horen wanneer je op iets van ijzer stuit, wanneer je hebt ingesteld dat je alleen bij loden metaaldetector vondsten gealarmeerd wilt worden bijvoorbeeld.
De manier waarop de metaaldetector jou informeert
Je kunt ervoor kiezen een metaaldetector aan te schaffen waar je een koptelefoon op aansluit zodat je het piepje gelijk hoort wanneer je bij een interessant object bent aangekomen. Let er wel op dat je de koptelefoon vaak apart aan moet schaffen. Het is ook mogelijk dat de detector via een speaker laat weten dat er iets onder de grond ligt. Maar het kan ook uitgebreider. De wat geavanceerdere modellen bieden de mogelijkheid om op een schermpje een melding te krijgen van een object onder de grond. Je kunt dan zien hoe diep het object ligt, hoe groot het is en wat voor vorm het heeft. Als je metaaldetector is uitgerust met een ‘discriminatiefunctie’, kan hij je ook vertellen van welk materiaal het object gemaakt is.
De zoekschaal van de metaaldetector
De goedkopere modellen zijn ideaal als je zoekgebied niet al te groot is. Ze hebben vaak een relatief kleine zoekschaal. Dat is geen probleem als je het gebied minutieus af kunt lopen met je detector. Heb je een enorm gebied waar je wilt zoeken, dan kan het handig zijn als de zoekschaal wat groter is. Immers, hoe groter de schaal die over de grond beweegt, hoe groter het gebied dat je per stap af kunt zoeken.
Zijn er regels voor het zoeken met een metaaldetector?
Er zijn geen regels vastgelegd voor jou als gebruiker. Hou er rekening mee dat je doorgaans op terrein van een ander bezig bent. Het is netjes om toestemming te vragen en altijd rekening te houden met gewassen die boeren mogelijk ingeplant hebben. Laat geen rotzooi achter, gooi gaten dicht wanneer je ergens hebt gegraven en verstoor de natuur niet. Als je je aan de normale fatsoensregels houdt, is de weg vrij om met je metaaldetector interessante bodemvondsten te gaan doen.